Takaisin

Miten rajoittaa lapsen ruutuaikaa?

Vanhemmat ovat usein tietämättömiä siitä, kuinka paljon lapset käyttävät digitaalisia laitteita päivittäin esimerkiksi pelaamiseen ja videoiden katsomiseen. Moni haluaisi rajoittaa lastensa ruutuaikaa, muttei tiedä miten se tapahtuu. Isänpäivän kynnyksellä Redlandin isät tarjoavat koosteen omista kokemuksistaan. Vinkit koskevat erityisesti alakouluikäisten puhelinten ja tablettien käytön rajoittamista.

Saako lapsen puhelimen käyttöä valvoa

Saat seurata ja rajoittaa lapsesi ruutuaikaa lain sallimissa puitteissa. Lain mukaan huoltajalla on oikeus huolehtia lapsen kehityksestä ja hyvinvoinnista, mikä pitää sisällään sopivan valvonnan ja huolenpidon. Tämä ei tarkoita, että jokaista lapsen viestiä saisi lukea, koska perus- ja ihmisoikeutena turvattu viestintäsalaisuus koskee myös lasta. Lapsen käyttämää ruutuaikaa voi kuitenkin rajoittaa, sekä laitteen sijaintia seurata.

Sähköisen viestinnän tietosuojalain mukaan alle 15-vuotiaiden lasten paikantaminen sovelluksilla ja GPS-laitteilla on sallittua, mutta sitä vanhemman lapsen paikantamiseen tarvitaan lapselta suostumus.

Miten liikkeelle ja muutama esimerkki

Ruutuaikaa rajoittavat applikaatiot löytyvät laitteiden sovelluskaupoista ja ne asennetaan sekä vanhempien että lasten laitteille. Asennuksessa valitaan kenen laite on kyseessä, jotta applikaatio osaa toimia kullekin käyttäjälle valittujen henkilökohtaisten rajoitusten mukaan.

Redlandin isät ovat kokeilleet seuraavia palveluja ruutuajan rajoittamiseen puhelimissa ja tableteissa. Se mikä sopii yhdelle, ei ole aina kaikkien suosikki, mutta usein maksullisiakin palveluja voi testata maksutta muutaman viikon.

Qustodio tarjoaa sekä ilmaisen että maksullisen version ruutuajan rajoittamiseen. Ilmaisversiossa on mahdollista nähdä mitä sovelluksia lapsi käyttää ja kuinka paljon ruutuaikaa on kulunut. Käytölle voi asettaa rajoitukset, niin määrän kuin kellonaikojen mukaan. Maksullisessa versiossa on mahdollista hallinnoida useamman lapsen laitteita, estää yksittäisiä sovelluksia sekä seurata laitteiden sijaintia paikannuksen avulla.

ScreenTime on hyvin samantapainen kuin Qustodio, tarjoten  sekä ilmaisen että maksullisen version. Maksullista versiota tarvitaan, kun haluaa hallinnoida useamman lapsen laitteita tai estää tiettyjen sovellusten käyttöä. Laitteen paikantamisesta joutuu maksamaan vuosittaisen lisämaksun. Kokemuksemme mukaan Screen Time ei toiminut kovin hyvin yhteen Applen laitteiden kanssa.

F-Secure Safe on suomalainen, maksullinen applikaatio. Sen etuja ovat suomenkielisyys, helppokäyttöisyys ja pieni koko. Se, ettei applikaatio vie puhelimesta paljoa tilaa on tärkeää, koska lasten puhelimissa on usein pieni muisti, joka täyttyy paljon tilaa vaativista peleistä. F Secure Safen etähallintaan kuuluu myös paikannus ja vanhempi voi omasta laitteesta lukita lapsen laitteen, jos se on vaikka unohtunut kouluun tms.

Applen laitteissa Ruutuaika-toiminto on iOS 12 -käyttöjärjestelmän uusi, maksuton ominaisuus. Jos siis sinulla ja lapsellasi on käytössä iPhone tai iPad, niin laitteille ei tarvitse asentaa erillistä aplikaatiota. Ruutuajan asetuksista voit estää tai rajoittaa tiettyjen sovellusten ja toimintojen käyttöä lapsesi laitteessa. Toiminto näyttää eri sovelluksiin käytetyn ajan päivittäin sekä 7 viimeisen vuorokauden koosteena.

Google Family Link mainittakoon tasapuolisuuden vuoksi, vaikka meidän isillä ei ole siitä henkilökohtaista kokemusta. Siinä näyttäisi kuitenkin olevan aika samanlaiset ominaisuudet kuin muissa mainituissa sovelluksissa. Applikaatio on ilmainen ja löytyy niin Andoid- kuin iOS-laitteille, mutta vaatii että lapsen laite on Android.

Sovi selkeät pelisäännöt ruutuajasta

Redlandin isät suosittelevat ruutuajan rajoittamista jo heti siitä lähtien, kun lapsi saa ensimmäisen puhelimensa. Näin lapsi ymmärtää sen olevan osa puhelimen ja tabletin käyttämisen pelisääntöjä, eikä siitä tarvitse riidellä. Yläasteikää lähestyvän esiteinin kanssa voi olla paljon haastavampaa sopia ruutuajasta ja sen rajoittamisesta.

Huomaa, että päivittäinen ruutuaika ja puhelimeen rajoitettu ruutuaika ovat kaksi eri asiaa. Päivittäinen ruutuaika koostuu kaikkien digitaalisten laitteiden käytöstä, sisältäen myös television katsomisen. Ruutuajan päivittäiseksi kestoksi suositellaan usein kahta tuntia päivässä. Näin ollen lapsesi puhelimeen rajoitettu ruutuaika voi olla vaikka 30 minuutin pituinen, jos lapsi käyttää sen lisäksi esimerkiksi tablettia tai pelikonsolia ja katsoo televisiota.

Vanhempana sinä luot perheen säännöt, joista sovit yhdessä lapsesi kanssa. Ruutuaikaa rajoittavat palvelut tukevat sopimustanne auttamalla lasta pysymään sääntöjen rajoissa ja vanhempaa seuraamaan lapsen digitaalisen median käyttöään.

Lisätietoa lasten median käytöstä saat mm. Mannerheimin Lastensuojeluliitolta.