Osallistuimme perjantaina 9.2. Jyväskylässä järjestettyyn maailman pohjoisimpaan WordCamp -tapahtumaan kolmen kehittäjän voimin. Tällä kertaa tapahtuman fokuksessa olivat ennen kaikkea kehittäjät ja kehitystyökalut. Ohjelmassa olikin paljon teknisiä puheenvuoroja ja workshoppeja.
Serverless apuna verkkopalvelun skaalautumishaasteissa
Aamupäivällä työpajassa Nordcloudin Arto Liukkonen esitteli serverless-ajattelua ja miten ilman palvelinta toimivat ratkaisut voisivat auttaa yrityksiä kampanjasivustoilla ja korkeita liikennepiikkejä vastaan ottavilla sivustoilla. Perinteisesti palvelinresursseja on jouduttu varaamaan kävijäpiikkien mukaan, vaikka tosi asiassa liikenteen määrä voi vaihdella suuresti vuorokauden, kuukauden tai vuoden mittaan.
Ajatus serverless -tekniikasssa on se, että verkkosivustoa tai -palvelua varten ei allokoida perinteistä palvelinta vaan skaalautuvia resursseja. Ympäristön taustalla on nimestä huolimatta edelleen palvelininfraa, mutta itse resurssit skaalautuvat täysin tarpeen mukaan ja ylläpitäjä maksaa ainoastaan siitä, mitä käyttää. Itse työpajassa käsiteltiin Amazonin Web Servicesissä (AWS) pyörivää Javascript frontendia, joka käytti WordPressin REST API:a sisällön tuomiseen sivustolle.
Serverless-tekniikkaa voi Amazonin AWS:n ohella käyttää myös Googlen, Microsoftin tai IBM:n pilvessä. Skaalautuva tekniikka onkin varteenotettava vaihtoehto verkkosivustoille ja -palveluille, joilla kävijäpiikit vaihtelevat suuresti. Hyvä esimerkki tällaisesta voisi olla esimerkiksi uutissivusto tai ison yrityksen kampanjasivusto, joka vastaanottaa paljon liikennettä.
Syväsukellusta saavutettavuuteen
WordCamp Jyväskylässä sukellettiin pintaa syvemmälle saavutettavuudessa. Rian Rietwield (Humanmade) piti työpajan otsikolla “Accessibility testing”. Saavutettavuuden testauksessa osa asioista on mahdollista automatisoida työkaluilla, jotka tarkkailevat projektin aikana esimerkiksi tekstin ja taustan välistä kontrastisuhdetta ja sivuston rakennetta.
Tärkeimmät testausmetodit ovat sivuston läpikäyminen ainoastaan näppäimistöllä tai ruudunlukijalla. Tällöin muodostuu hyvä käsitys siitä, kuinka saavutettava sivusto on ja mitkä asiat vaativat korjausta. Dynaamisten toimintojen testaaminen, kuten käyttäjän valintojen perusteella päivittyvä ajanvaraus tai reittiopas, vaativat huomattavasti työläämpää testaamista, jotta käyttäjä saa ruudunlukijaa käyttäessään tiedon, kun esimerkiksi ajanvarauksen kalenterinäkymä päivittyy tai lomakkeella on virheellinen valinta.
Sisällöntuottajan ja hakukoneystävällisyyden näkökulmasta tärkeimpiä asioita ovat järkevät otsikkorakenteet, hyvin kuvaillut linkit ja ytimekkäät kuvaukset kuvista, jotta ruudunlukijan avulla toimiva käyttäjä saa kattavan kuvauksen sivusta. Tekstisisällön lisäksi lomakkeiden luomiseen tulee kiinnittää erityistä huomioita. Lomakkeiden kentille ja valinnoille täytyy aina kirjoittaa kuvaustekstit ja nimetä kentät yksiselitteisesti.
Redland on integroinut saavutettavuuden osaksi prosessejaan. Tarvittaessa saavutettavuuteen kiinnitetään erityistä huomioita, jos verkkosivuston tai -palvelun kohderyhmässä on paljon käyttäjiä, joilla on erityisiä tarpeita.
Automatisoidulla testaamisella laatua kaikille
Asia, joka saa kehittäjät palaamaan näihin tapahtumiin kerta toisensa jälkeen, on uuden oppiminen ja oman työnsä järkeistäminen. Järkevämpi tekeminen yhdistettynä oikeisiin työkaluihin tarkoittaa laadukkaampia lopputuloksia.
Yhteistyökumppanimme Seravon toimitusjohtaja Otto Kekäläinen kävi puheessaan läpi testauksen merkitystä verkkosivustojen ja niiden komponenttien kehityksessä. Totuus on, että kehittäjät ovat ihmisiä siinä missä muutkin ja virheitä tapahtuu. Tuomalla automatisoidut testit osaksi kehitys-workflow’ta voidaan iso osa virheistä karsia pois ennen kuin ne päätyvät verkkosivustoihin tai -palveluihin käyttäjien kiusaksi. Tämän vuoksi automatisoitujen testien kirjoittamiselle kannattaa varata riittävästi resursseja projektin kehitysvaiheessa.
Redland on sitoutunut tekemään laadukkaita ratkaisuja WordPressin ympärille sillä ne palvelevat sekä asiakasta että toteutuksen ylläpidettävyyttä. Loppupeleissä korkea laatu on kaikkien etu.
Seuraava WordCamp -seminaarijuna vie Turkuun syyskuussa
WordCamp -nimellä kulkevat WordPress -seminaarit elävät ja voivat hyvin. Tämänkertainen WordCamp Jyväskylä oli tällä tietoa maailman pohjoisin WordCamp. Tämä oli myös ensimmäinen WordCamp Suomessa, joka keskittyi lähes yksinomaan teknisempiin aiheisiin.
Redland on osallistunut aktiivisesti WordCamp tapahtumiin Suomessa ja ulkomailla. WordCamp-tapahtumat mahdollistavat sen, että pysymme ajantasalla uusimmista WordPressin toiminnallisuuksista, yleisestä tekniikan kehityskulusta ja parhaiksi havaitusta toimintavoista.
WordCamp Jyväskylän päätöspuheenvuorossa paljastettiin myös seuraavan Suomessa järjestettävän WordCampin sijainti. Seuraava tapahtuma tullaan järjestämään Suomen Turussa. WordPress -kansa kokoontuu ravintolalaivojen, sinapin ja joulurauhan luvatussa kaupungissa syyskuussa 2018.
Herättikö juttumme kysymyksiä? Ota meihin yhteyttä niin jutellaan lisää.