Takaisin

WordCamp Nordic

Helsingissä järjestettiin pohjoismaiden yhteinen WordPress-seminaari, eli kaikkien aikojen ensimmäinen WordCamp Nordic, maaliskuussa 2019. Redland tuki tapahtumaa hopeatason sponsorina ja devaajamme Kenda kuuluu tapahtuman järjestäjäporukkaan.

https://twitter.com/redland.fi/status/1103931818733010944

Tapahtumaan oli myyty 620 lippua ja paikalla oli reilusti yli 500 osallistujaa. Paasitorni soveltui tällaiseen tapahtumaan oikein hyvin, eikä missään vaiheessa tuntunut, että paikalla olisi ollut liikaa väkeä.

Sisällöltään WordCamp Nordic oli hyvin monipuolinen. Ohjelma oli jaettu kahdelle lavalle, joista toinen keskittyi selkeästi enemmän koodaukseen ja teknisempiin aihepiireihin, ja toiselle oli varattu myös paljon designiin ja liiketoimintaan keskittyviä puheenvuoroja. Mukaan mahtuivat myös yrittäjyyden haasteista kertova puheenvuoro, sekä palautteen vastaanottamisesta rakentavalla tavalla kertova esitys.

Käyttökokemusuunnittelun (UX) merkitys on korostunut viime aikoina ja oli ilo huomata, että se oli otettu mukaan tähänkin konferenssiin. Piccia Neri piti hienon puheenvuoron siitä, miten käyttökokemusta tulisi suunnitella pienemmissäkin projekteissa ja sitä voidaan tehdä kevyestikin – kunhan vain tehdään. Hyvä käyttökokemus ja siihen panostaminen on pelkästään etu missä tahansa digitaalisessa projektissa. Loppupeleissä säästetään aina aikaa ja rahaa, kun käyttäjien kokemusta on mietitty jo suunnitteluvaiheessa.

Suunnitteluvaiheeseen liittyy myös vahvasti sisältö, josta pidettiin lyhyt, mutta tärkeä puheenvuoro Laura Hinkkasen toimesta. Hän korosti sisällön merkitystä projektin eri vaiheissa ja toivoi, että Lorem Ipsum -tekstien sijaan käytettäisiin mahdollisimman paljon oikeaa sisältöä, jotta lopputulos palvelee käyttöliittymän designia sekä käyttäjiä. Sisällöntuotannossa kannattaa käyttää ammattilaista, joka pystyy muokkaamaan tekstistä käyttäjäystävällistä, saavutettavaa ja kohderyhmille sopivaa.

Saavutettavuus oli ymmärrettävistä syistä isosti esillä, koska EU-direktiivi vaatii, että uusien julkishallinnon sivustojen tulisi olla saavutettavia viimeistään syyskuun loppupuolella 2019. Saavutettavuus tulee varmasti olemaan ajankohtainen aihe, kunnes se on kaikille yhtä päivänselvä asia kuin responsiivisuus.

Myös tietoturva oli mukana. Mainitsemisen arvoisena voisi mainita Seravon Otto Kekäläisen, joka kertoi jännittävän tarinan siitä, miten he toimivat kun WP-palvelussa oleva sivusto hakkeroitiin marraskuussa 2018. WordPress on coren osalta itsessään tietoturvallinen, mutta joskus jotkin lisäosat voivat aiheuttaa tietoturvauhkia.

Kaikki esitelmät ovat nähtävissä alla mainituilla sivuilla, mutta yhdessä samassa videotiedostossa, joten kannattaa tarkistaa esitelmien aiheet aikataulusta, jotta osaa hypätä oikeaan kohtaan.

Päivitys: teknisistä syistä Paasitorni poisti videot. Esitelmät julkaistaan myöhemmin erillisinä tiedostoina wordpress.tv:ssä.