Digitaalisuuden vaikutukset kaupalliseen liiketoimintaan näkyvät erityisesti kuluttajakäyttäytymisen muutoksina. Me emme enää mene ensimmäisenä myymälään tutustumaan tuotteisiin, vaan etsimme tietoa verkosta. Verkkoonkaan meidän ei tarvitse enää erikseen mennä, sillä olemme siellä koko ajan. Puhelimen avaaminen riittää.
Digitalisoituminen on muuttanut ajattelua asiakkaan etenemisestä ostopolulla ja perinteisen AIDA-mallin oheen on tullut uusia haastajia. Hakukonejätti Google ajattelee elämän koostuvan pienten hetkien ketjuista, joista myös tuotteiden ostoprosessit koostuvat. Ne yritykset ja brändit, jotka kohtaavat kuluttajat näissä mikrohetkissä, voittavat. Googlen näkemys kuluttajan ostopolusta koostuu vaiheista See (tietoisuus), Think (harkinta), Do (osto) ja Care (lojaalisuus).
Ole läsnä ostopolun kaikissa vaiheissa
Otetaanpa käytännön esimerkki kuvitteellisen henkilön Maijan avulla. Kun auton osto on Maijan elämässä ajankohtainen, on eri brändeillä useita mahdollisuuksia kohdistaa Maijalle oikeita viestejä oikeissa kohdissa ostopolkua, reaaliajassa.
SEE. Tietoisuusvaiheessa Maija etsii kuumeisesti tietoa verkosta, selailee tarjolla olevia vaihtoehtoja, lukee muiden mielipiteitä keskusteluryhmistä ja somesta sekä saattaa päätyä katsomaan autoaiheisia videoita, jos sellaisia hänelle sattuu eteen.
THINK. Harkintavaiheessa Maija vertailee paria merkkiä ja mallia, olennaista on, millaista tarkempaa tietoa hän niistä löytää.
DO. Maija siirtyy ostotoimintaan varaamalla koeajon mieluiten verkosta, ja sen jälkeen hän saattaa lähettää tarjouspyynnön, jos se on mahdollista sähköisesti.
CARE. Oston jälkeen Maija saattaa jakaa somessa hyvää tai huonoa palautetta ostokokemuksistaan. Hänen asiakastyytyväisyyttään ja sitoutumisastettaan voi nostaa helpottamalla hänen elämäänsä, esimerkiksi tarjoamalla mobiilipalvelua huollon tilaamiseen.
Tiedätte jo, että Maija tuskin ostaa automerkkiä tai mallia, joka ei tullut eteen verkossa. Mutta hän saattaa löytää verkosta yllätyshaastajan, jota ei ollut aiemmin edes ajatellut. Voittajaksi suoriutuu ehkä se merkki, joka onnistuu kohtaamaan Maijan useimmin ja tarjoamaan hänelle parasta palvelua.
Kuinka markkinoija selviää voittajaksi?
Mitä tämä sitten tarkoittaa markkinoijan kannalta? Digitalisoituvassa maailmassa markkinoinnin tehtävänä on ymmärtää kuluttajille tärkeitä hetkiä. Digimarkkinoija voi datan ja analytiikan avulla tulkita kuluttajien aikeita ja pyrkiä kohtaamaan heidät verkossa reaaliajassa ja juuri oikeassa kohdassa ostopolkua.
Digiajan brändinrakentajan on hallittava tarinankerronta, sisällöt, attribuutio ja ohjelmallisen markkinoinnin mahdollisuudet. Data ja teknologia ovat hyviä apulaisia, mutta markkinoijan täytyy myös ymmärtää kuinka niiden avulla rakennetaan tarvittavat mittaristot ja analyysit.
Jos voittaminen digimarkkinoinnin maailmassa kuulostaa haastavalta omin päin, niin me Redlandilla voimme auttaa.
Kanssamme rakennat brändin tavoitetilan mukaisen tarinan, joka toistuu sähköisen ostopolun varrella, johdattaen asiakasta tietoisuuden luonnista aina Care-vaiheen jatkuvaan lisämyyntiin ja sitouttamiseen asti. Ostopolun varrella hyödynnämme erilaisia digitaalisen mainonnan ja sosiaalisen median markkinointikeinoja, hakusanamainontaa (SEM), hakukoneoptimointia (SEO), sähköpostimarkkinointia, sisällöntuotantoa, sisältömarkkinointia sekä videotuotantoja.
Ota yhteyttä, niin kartoitamme ja esittelemme myyntiänne parhaimmin tukevan ratkaisun.
Artikkelin lähteenä on käytetty mm. Googlen Ossi Ahton esitystä “Digitaalisuuden vaikutukset kaupalliseen liiketoimintaan”.